Translate

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Blog Archive

FacebookZoeken

ShareThis

Print Friendly and PDF

19 december 2011

Dit recept heb ik al eerder online geplaatst, maar net anders. Maar de foto's waren nog van de donkere dagen, de koude winterdagen. Dus tijd om de foto's in een nieuw jasje te steken of beter gezegd we gooien de oude jas weg en kopen een nieuwe. Ik klets nu echt uit mijn nek. Moet wat verzinnen om iets te schrijven. Dit is het eerste recept wat Daniël vasten proof is. Voor degene die niet vegan zijn of niet Daniël vasten je kan er een maggiblokje (s) in de soep doen. Heerlijk.


De linzensoep was zoals altijd verrukkelijk. Ik ben zo gek op linzensoep. Hoe klein ze ook zijn je moet ze niet onderschatten. Ze hebben van hun zelf een romige smaak. Heerlijk. Deze keer heb ik 'm helemaal vegan gemaakt. Gewoon om mezelf voor te bereiden voor volgende week. Smaakt ook goed zo. Ik zal niet veel missen als alles zo lekker is...lol.

Denk dat ik tijdens het vasten veel soep ga eten en veel smoothies ga drinken. Weet niet waarom maar met soep heb ik echt geen vlees nodig om het lekker te vinden. Smoothies...soep...lekker. Ook ga ik mijn favoriete snack verbouwen. Echt het wordt een gevecht tussen de falafel and moi. Ja ja. Ik ben stapel dol op falafel. Ook binnen nu en volgende week online. Dit wordt allemaal een uitdaging. Zo leuk.


Ingrediënten 4 personen
150 gr rode linzen (droge)
100 gr kikkererwten
1 grote ui, snipperen
2 tomaat, in blokjes gesneden
1 knoflook teentje, uitpersen
1/4 theelepel komijnzaad
1/4 theelepel gedroogde ketoembar
snufje chilipoeder naar smaak
zwarte peper naar smaak
zeezout naar smaak
1 eetlepel olijfolie


Bereiding
Linzen afwegen en wassen. In een pan komijn zaadjes voor ongeveer een halve minuut laten roosteren (hierdoor komt de smaak goed vrij en je kan het ruiken ook). Ze gaan een beetje heen en weer springen en dan gaan ze snel verkleuren. Goed opletten, want voordat je het weet zijn ze zwart en dan (crap!). Nu de olijfolie toevoegen. Gesnipperde ui toevoegen en even laten fruiten. Hierna je knoflook even laten meebakken. Tomaat even laten meebakken. Je vuur staat ongeveer op middelhoog. Not to slow not to hot. Voeg alle kruiden toe en mengen. Je linzen en kikkererwten toevoegen, even mengen. Nu heet water toevoegen. Ik gebruik ongeveer een liter heet water. Pan afdekken en op een middelhoog vuurtje voor ongeveer 15 á 20 minuten laten pruttelen. Daarna als de linzen gaar zijn alles met een staafmixer blenden. Klaar is je soep. Heerlijk en deze soep geeft je echt power.

Informatie over linzen. Bron: lekker-in-je-vel.nl.

Linzen zijn peulvruchten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn peulvruchten geen groenten maar zetmeelhoudende- en graangewassen, net zoals aardappelen, rijst , pasta en brood. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze veel zetmeel bevatten. Zetmeel bestaat uit complexe koolhydraten die je langdurig energie geven. Deze eigenschap past prima in een gezond dieet.
Voedingswaarde


Linzen bevatten complexe koolhydraten en zijn een goede bron van energie. Ze bevatten veel vezels (vier keer zoveel als volkoren rijst) en zijn dus ideaal voor mensen met luie darmen. Verder zijn linzen ook rijk aan plantaardige eiwitten en bevatten ze veel sporenelementen zoals ijzer, fosfor, magnesium en B-vitaminen. Een aantal soorten linzen levert ook anti-oxidanten.

Linzen zijn afkomstig van een klein plantje met witte bloemen dat niet hoger wordt dan 30 tot 40 cm. Linzen zijn er in verschillende kleuren: oranje, bruin, groen en roze. Groene en bruine linzen worden het meest gegeten.
Gebruik in de keuken


Ondanks dat linzen een zetmeelhoudend product zijn worden ze in de keuken voornamelijk gebruikt als “winter-groenten” in soepen, salades of bij vlees of vis. Maar linzen zijn ook perfect als vervanger voor pasta. Ze leveren ongeveer evenveel calorieën als eenzelfde hoeveelheid spaghetti of macaroni.

Bovendien zijn linzen het hele jaar door verkrijgbaar waardoor ze ook prima in de zomer gegeten kunnen worden. Linzen zorgen voor meer originaliteit in zomerse gerechten. Ze geven bijvoorbeeld een verfrissend effect aan salades.

Linzen zijn makkelijk te bereiden. De kooktijd bedraagt ongeveer 30 minuten (in kokend water). Vooraf weken is niet nodig. Koop bij voorkeur verse linzen. Linzen in blik bevatten meestal meer zout en vet.

Bron: recept inspiratie van LanitaNL
Categories:

0 reacties:

Een reactie posten