Translate

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Blog Archive

FacebookZoeken

ShareThis

Print Friendly and PDF

19 december 2011

Een heerlijke recept van mijn moeder. Iedereen is altijd blij als het december is want dan heeft mijn moeder haar gevulde speculaas gebakken. Je proeft de liefde.

Ingrediënten

225 gram bloem 195 gram boter 125 gram lichtbruine basterd suiker 1 theelepel bakpoeder 1 eetlepel speculaas kruiden snufje zout

Vulling spijs

200 gram blanke amandelen 200 gram suiker 1 à 2 eieren geraspte schil van een citroen

Overig

50 blanke amandelen voor de garnering 1 los geklopt ei bakblik van 20 cm doorsnede

Bereiding

Twee à drie dagen van te voren maak je de spijs. Dit is de vulling voor de speculaas. De amandel fijn malen en dit in een pot doen. Hierbij de suiker, citroenschil en een ei. Mam zei dat soms 1 ei genoeg is. Soms het droog en dan voegt ze nog een ei toe. Je kan ook wachten voordat je gaat bakken en dan het ei toevoegen (maar ik zal het doen hoe Mam het doet). Het moet een mooi spijs zijn, niet te droog en niet te nat. Pot goed afsluiten. Je kan ook 1 ei toevoegen en 2 a 3 dagen wachten en dan nog een half eitje of 1 ei toevoegen voordat je gaat bakken.

Oven voorverwarmen op 175°C (hetelucht 150°C). Bakblik invetten met roomboter en bestuiven met bloem. Overtollig bloem verwijderen. In een kom de boter en suiker goed mengen. Bloem, bakpoeder, speculaas kruiden en zout zeven en dit mengen met het boter en suiker mengsel. Vorm een koekjes deeg. Snij een derde van het koekjes deeg af en zet dit opzij. Bekleed het bakblik met het grote stuk speculaas. Bodem en zijkanten. Doe de vulling (spijs) hier op. Dan rol je het kleine stukje speculaas uit en dit leg je zachtjes op je spijs. Zorg ervoor dat de randjes netjes aan sluiten aan de zijkanten. De speculaas bestrijken met het geklopte eitje en een paar hele amandelen op je speculaas doen om het er leuk uit te laten zien. De gevulde speculaas in 35 - 40 minuten gaar bakken.

Tip!

Blijf na het bakken van de speculaas af. Ik weet het ik martel je, maar het is het waard. Zodra het afgekoeld is, verpak je de speculaas in een lucht dichte trommel of folie en dan pas de volgende dag aansnijden. Believe me, dan is de speculaas op haar lekkerste! Dan is het koekjes deeg wat zachter geworden en de vulling. Ooeeeh!!! Zo lekker. Niet normaal.

Tip 2! Heb je wat speculaas deeg over, dan kan je daar koekjes van bakken. Bak ze gaar in ongeveer 20 minuten.

Categories:

0 reacties:

Een reactie posten